Vrije tijd

Houd je van muziek, dans en film? Dan zit je in India goed. In Karnapur heb je al kennis gemaakt met een paar filmsterren en muziekinstrumenten. Hier kan je er nog meer over lezen.

Films

Oliver Bloom, Harrison Ford, Eli Wood, allemaal filmsterren uit Hollywood. In India hebben ze hun eigen filmsterren, zoals Hrithik Roshan en Shahrukh Khan. Zij zijn bekend geworden van films uit Bollywood. 
Vroeger werden de Indiase films in Bombay gemaakt. Het Indiase Hollywood wordt daarom ook wel Bollywood genoemd. Nu worden er ook op andere plaatsen in India films gemaakt, zoals in Chennai in het zuiden van India.
Overal in India kan je posters zien van de nieuwe films en er staan lange rijen voor de kassa wanneer er weer een nieuwe film uitkomt.
Indiase films zijn heel vrolijk. Er wordt in gezongen en gedanst en meestal is het een liefdesverhaal. Hieronder kan je een filmpje zien met allemaal stukjes uit Indiase films:

Wil je eens een keer een Indiase film zien, ga dan naar een Surinaamse of Indiase winkel, meestal verhuren ze daar ook DVD's en video's.

 

 

Je kan ook een kijkje nemen op deze sites:
Bollywood
Een meisje dat er van droomt een filmster te worden.
Een paar kleine stukjes uit Indiase films.
Veel sites bij elkaar.
Natuurlijk hebben de sterren ook hun eigen websites, dit zijn er twee:
Hrithik Roshan
Shahrukh Khan

Dans

In de tempels van India zijn regelmatig dansvoorstellingen te zien. De mensen dansen om de Goden een plezier te doen. De dansen vertellen met gebaren en muziek een verhaal. De dansen hebben mooie, maar moeilijke namen: Bharata Natyam, Odissi, Kuchipudi, Kathak en Kathakali. Van Kathakali heb je in Karnapur al wat kunnen zien.

De Bharata natyam komt uit het zuiden van India. Hij wordt door één persoon gedanst. Vroeger alleen meisjes, maar tegenwoordig ook aan jongens. Het is erg moeilijk en ze moeten dan ook jaren oefenen om het goed te kunnen doen. 

Kathak is ook erg populair en komt uit Noord India. Bij Kathak gaat het vooral om het snelle voetenwerk en het ritme van de trommels. De danser draagt ghungaroo's (voetenbelletjes) en maakt met zijn voeten moeilijke bewegingen om verschillende geluiden te maken. Deze dans werd vroeger gedanst in de paleizen van keizers en koningen. Het woord Kathak komt van het woord 'Kathakars', wat verhaalvertellers zijn.

Wil meer weten over Indiase dansen, kijk dan op deze sites:
Meer over Kathak en Bharata natyam.
Verschillende Indiase dansen bij elkaar.
Indiase dans in Nederland
Wil je het zelf leren? Misschien is er wel een dansschool in de buurt. Er is er in ieder geval een in Nijmegen.  

Muziek

Het Indiase woord voor muziek is 'Sangeeta', het betekent: het uitvoeren van de zang-, instrument- en dansvormen. De oude, klassieke Indiase muziek is, net als de dansen, vooral om de Goden te vereren.
In de jaren 60 van de vorige eeuw was de Indiase muziek ook bij ons erg in. Een belangrijke popgroep uit die tijd, The Beatles, vonden Indiase muziek ook erg mooi en zijn zelfs naar India gegaan om het te leren. 

Bij die klassieke muziek horen ook speciale instrumenten. De tabla heb je in Karnapur al kunnen horen en zien, net als een paar andere trommels, maar er zijn er meer. Je kan ze zien op: Indiase muziekinstrumenten
Moderne muziekgroepen zijn er ook. Op de foto zie je bijvoorbeeld Alms for Shanti. Zij hebben ook een site in het engels. Je kunt wat van hun muziek horen door te klikken op 'sound clips'.

Wil je meer moderne of klassieke Indiase muziek horen? Ook daarvoor kan je naar een Indiase of Surinaamse winkel gaan. Zij verkopen DVD's van oude en nieuwe muziek.