Microkrediet

In Karnapur heb je al kennis kunnen maken met microkrediet: kleine leningen waar mensen een bedrijfje kunnen beginnen. Hier staat een voorbeeld:

Mijn naam is Akhila en ik woon in Omalur. Omalur is een echt boerendorp bestaande uit boeren en landarbeiders. Mijn man en ik hebben een stukje grond waarop we mas verbouwen. Om bij te verdienen werkten we beiden voor een andere boer die veel grond bezit en erg rijk is. We moesten hard werken, soms wel 10 uur per dag, en we konden ons huishoudgeld maar net bij elkaar verdienen. 

Met microkrediet van 50,- heb ik hout en materiaal gekocht voor een weefgetouw. Mijn man heeft me geholpen het weefgetouw te bouwen. Nu weef ik elke dag mooie katoenen saris. Het weefgetouw staat in ons huis en dus kan ik mijn werk makkelijk combineren met het huishouden en de zorg voor mijn twee kleine kinderen. Gelukkig is het werk ook minder zwaar. Elke dag weef ik n sari, een lap stof van ongeveer 4 meter lang. Ik verkoop een sari voor ongeveer 3,-. Na aftrek van materiaalkosten houd ik 1,20 over. Hiermee kunnen we goed rondkomen en ik houd per dag 0,22 apart om het microkrediet af te lossen. (bron: Indian Rose)

Je kan meer lezen over microkrediet en welke successen er zijn op:
Microkrediet in Zuid-India
Cordaid
SchoolTV met video die het nog een keertje uitlegt.

Met school kan je zelf ook meedoen. Je verzint iets waarmee je zelf met een kleine lening geld kan verdienen. Het geld dat je verdient kan je weer geven aan mensen in India die daar weer een bedrijfje mee beginnen. Lees er meer over op:
Dayforchange

Heb je zelf ook een heel leuk of goed idee, stuur ons dan even een e-mail.