Wat moet ik aan?

In Karnapur heb je al wat Indiase kleding kunnen zien. Misschien heb je al geprobeerd een sari om te doen. Zoín groot land met zoveel verschillende mensen heeft ook heel veel verschillende soorten kleding. Toch zijn er wel een aantal kledingstukken die je in heel India kan zien:

Sari

De traditionele kleding voor vrouwen. Je hebt in Karnapur al wat voorbeelden gezien. Het bestaat uit een hesje, een onderrok en een lange lap stof van ongeveer 4,5 meter. Het kan een eenvoudige stof zijn of, zoals hier, een dure stof met gouddraad.

Salwar kameez

Dit is een tuniek (jurk) met een bijpassende broek. Meisjes dragen dit totdat ze getrouwd zijn. Op veel middelbare scholen is het uniform voor meisje ook een salwar kameez. In sommige delen van India wordt het ook wel een 'Punjabi dress' genoemd (kleding uit de deelstaat Punjab).

Dhoti

Dat is een witte lap stof die de mannen om hun taille knopen en die reikt tot aan hun enkels. Wanneer het heel warm is of als ze aan het werk zijn, vouwen ze hem nog een keer dubbel en wordt hij een stok korter. Op de foto kan je een man zien die een dhoti draagt op weg naar een tempel voor een festivel.
Als de Dothi gekleurd is noem je het een Longhi

Ghagra Choli

Een traditioneel Indiaas kledingstuk, dat gedragen wordt in de deelstaten Gujarat en Rajastan. Het is een strak aansluitend, mooi geborduurd topje dat net boven de navel komt.  Het is zeer kleurig. De topjes zijn vaak van verschillende lapjes stof gemaakt waarin spiegeltjes zijn verwerkt. Soms staan ze stijf van het gouddraad.


De rijkere IndiŽrs dragen moderne kleding van Adidas, Tommy Hilfiger en alle andere merken die wij ook kennen. Soms echt, soms nagemaakt (een stuk goedkoper!)

Het is niet moeilijk om in India je kleding te laten maken. In elke stad zitten heel veel goede kleermakers die zo ongeveer alles kunnen maken. Neem een lap stof mee en een voorbeeld en ze maken het zo na.

Meer fotoís en informatie over kleding kan je zien op:
History for kids
met een filmpje dat laat zien hoe je een sari aandoet.
Een Indiase kledingzaak op Internet, kan je even kijken naar moderne Indiase kleding.
SchoolTV
met leuke video van verschillende soorten kleding

Heb je een leuke site gevonden over Indiase kleding? Stuur ons even een e-mail.