Wat eten we?

Net als met de kleding, zijn er ook erg veel verschillende soorten gerechten. In zuid India gebruiken ze veel kokos, in het noorden zijn alle gerechten weer wat pittiger. Er zijn gerechten uit Noord-India die ze in het zuiden helemaal niet kennen en andersom. Toch zijn er ook veel overeenkomsten en gerechten die door heel India te krijgen zijn.

In Karnapur heb je al kennis kunnen maken met een Thali. Dit is geen gerecht, maar een maaltijd die als lunch gegeten wordt. Een thali bestaat uit rijst, brood, yoghurt en verschillende kleine gerechtjes met of zonder vlees. Je krijgt het op een bananenblad of op een metalen bord met verschillende vakjes voor de verschillende gerechten.
Samosa, een driehoekig pakketje van deeg gevuld met groenten en kruiden. Je kan dit vaak op straat kopen als tussendoortje. 

 

foto uit: De Indiase keuken (ISBN90.5121.857.5)

Pakora, groenten of vlees waarvan met kruiden en deeg een balletje is gemaakt en daarna gefrituurd of gebakken is.

 

foto uit: Stoofschotels en andere Indiase gerechten ISBN: 90.6590.420.4

Dosa, dit wordt als ontbijt gegeten. Het is een heel dunne aan 1 zijde gebakken rijst-pannenkoek.

Masala dosa, dit is een dos met een vulling van klein gesneden aardappel, ui en kruiden.
Biryani is zoiets als nasi: rijst met groenten en kruiden, soms een ei, met of zonder vlees.

 

foto uit: Stoofschotels en andere Indiase gerechten ISBN: 90.6590.420.4


Pappadum, dit is een ronde, heel dunne, harde koek. Een beetje zoals chips, hij wordt ook gefrituurd, maar smaakt anders.

Tandoori, dit is geen gerecht, maar een manier van bereiden. Misschien heb je wel eens gehoord van ‘kip tandoori’. Tandoori gerechten worden gebakken in een speciale oven. Een ronde oven van klei met op de bodem houtskoolvuur.

Indiėrs kennen verschillende broodsoorten: chappati, nan en paratha . Geen van allen lijken ze op onze bruine boterham.

Indiase dranken

De thee in India heet chai (spreek uit: tsjai). Er zit warme, zoete melk in, suiker en soms ook kruiden als kardamom en kaneel. 

Lassi: dit is een heerlijke, frisse yoghurtdrank met suiker en banaan of mango al drinken veel Indiėrs hem zonder suiker en fruit, maar met zout. 

Indiaas eten in Nederland. 

Ook in Nederland kan je lekker Indiaas eten. In een Indiaas restaurant natuurlijk, maar je kan het ook zelf maken. Veel supermarkten verkopen kant-en-klare Indiase producten. Wil je nog meer zelf doen ga dan naar een Indiase of Surinaamse winkel, daar hebben ze alles wat je nodig hebt. 

Je kan ook op Internet zoeken. Hier vind je lekkere recepten:
Zelf aan de slag
History for Kids met filmpje van een jongen die een brood bakt.
Nog meer sites